Активни съставки

РЕЧНИК НА АКТИВНИТЕ СЪСТАВКИ В ПРОДУКТИТЕ
на
Divination Simone DeLuxe

 • Аденозин (Adenosine)

  Аденозин е ендогенен нуклеозид, присъстващ във всички клетки и метаболитни процеси на тялото. Участва в структурата на аденозин трифосфата (АТР) и е източник на енергия за клетките. Аденозинът има мощен съдоразширяващ ефект и подчертано стимулиращо растежа на косъма действие чрез въздействие върху растежните фактори на косата: фибробластен растежен фактор 7 (FGF-7) и съдов ендотелен растежен фактор (VEGF).

 • Екстракт от цвят Arnica Montana

  Най-активното терапевтично действие се дължи на съставката Faradiol – стимулант на растежа на косата, както и мощно противовъзпалително действие. Използва се като ефективна съставка при лечение на хематоми, пиодермия, трофични язви и термични кожни увреждания.

 • Екстракт от глог (Crataegus Monogyna)

  Плодът съдържа захари (предимно фруктоза), ябълчена и лимонена киселини, пектин, дъбилни вещества (биохимични вещества, които се срещат във всички растения и взимат участие в обмяната на веществата, и в процеса на отделянето на вътрешноклетъчната енергия), витамини С, Р и каротин. Цветовете съдържат етерични масла, калций, магнезий, цинк, както и техните соли. В специализираната грижа за кожата и косата Crataegus Monogyna се използва поради способността да хидратира кожата и регулира водния баланс, тонизира, подобрява метаболизма, облекчава сърбежа и възпалението.

 • Екстракт от грозде (Vitis Vinifera)

  Съдържа танини, пектини, органични киселини, етерични масла и каротин. Гроздовите зърна съдържат три витамина, пряко свързани с кръвта и кръвотворната система, които укрепват стените на кръвоносните съдове - фолиева киселина, витамин К и витамин Р. Лозовите листа са богати на витамин С. Листата притежават антисептични, противовъзпалителни и бактерицидни ефекти и подпомагат възстановителните процеси и зарастването на рани и язви.

 • Витамини В1, В2, В3, В5, В6, С, А, Е

  Витамините от група В: тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (B3), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), биотин (В7) са необходими за здравословния растеж на косата, а дефицитът им може да доведе до загуба на коса.
  Витамин В1 не се синтезира в човешкото тяло и постъпва с храната.

   

  Витамин В2 участва в образуването на червени кръвни клетки, производството на антитела, доброто състояние на ноктите и кожата, кератинизацията. Той регулира дейността на щитовидната жлеза. Проявите при недостатъчност на рибофлавин включват себореен дерматит, катаракта, конюнктивит и кератит.

  Витамин B3 (витамин РР, ниацин) участва в метаболизма на мазнини, протеини, аминокиселини и пурини, както и в процесите на биосинтеза и тъканно дишане. Той също така участва в производството на меланин в косата. Разширява капилярите, подобрява микроциркулацията, има антикоагулантен ефект и подобрява паметта, движението и координацията. Недостигът на витамин В3 води както до нарушения в растежа на косата, така и до преждевременно побеляване.

  Витамин В5 (пантотенова киселина, пантенол, декспантенол) е отговорен за регенерaцията на тъканите, особено на кожата и лигавиците. Пантенол е единственият витамин, който се абсорбира добре през кожата.

  Витамин В6 (пиридоксин) помага за ефективно използване на глюкозата в клетките и подобрява обмяната на веществата. Той е известен като "витамин антидепресант". Участва в синтеза на "хормона на щастието" серотонин. Отговорен е и за апетита и за регулирането на съня. Недостигът на витамин В6 води до умора, депресия, загуба на коса. Витамин В6 е необходим за превенция на пърхота.

  Биотин (витамин В7) е активен компонент на ензимите, регулиращи метаболизма на протеините и мазнините. Дефицитът на Биотин предизвиква косопад, пърхот и себорея. Кожни лезии, сънливост, депресия, мускулна слабост, хипотония са общи признаци на дефицит на биотин.
  Витамин А (ретинол) се използва за лечение на практически всички кожни заболявания (акне, себорея, псориазис, и т.н.). При рани и слънчеви изгаряния витамин А ускорява лечебния процес и стимулира синтеза на колаген, подобрява качеството на регенерираната тъкан и намалява риска от инфекции. Витамин А участва в синтеза на стероидни хормони (включително прогестерон). Витамин А и β-каротин, които същевременно са мощни антиоксиданти, се използват за профилактика и лечение на ракови заболявания. Те защитават клетъчните мембрани от разрушителното действие на свободните радикали. Витамин А е необходим за нормалното функциониране на имунната система и е незаменим в борбата срещу инфекциите. В случай на недостиг на Витамин А може да започне лющене на скалпа, косата изтънява и се чупи.
  Витамин Е (токоферол) е основният хранителен антиоксидант. Той забавя процеса на клетъчно стареене вследствие окисление, подобрява клетъчното хранене, дишане и делене, укрепва стените на кръвоносните съдове и обмяната на веществата. Когато се прилага външно, витамин Е стимулира оздравителните процеси на кожата.
  Витамин С (аскорбинова киселина) способства да се предотврати загубата на коса. Той е отговорен за доброто функциониране на капилярите. Недостигът на витамин С може да предизвиква нарушения на микроциркулацията, следователно загуба на коса, тъй като косата е особено зависима от добро кръвоснабдяване.
  Витамин С притежава антиоксидантни свойства и спомага за усвояването на желязото, което е от решаващо значение за качеството на косата. Витамин С също така помага в борбата със стреса - един от основните рискови фактори за косата.


 • Инозитол (B8)

  Жизнено необходим е за растежа на косата. Недостигът на инозитол е свързан с косопад и кожни обриви. Инозитол е важен за постоянния растеж на здрава коса, предотвратява косопада, подобрява, хидратира и улеснява разресването. Инозитол поддържа здрава кожата и я успокоява. Участва в изграждането на клетъчните мембрани, стимулира клетъчното дишане, проявява изразен липотрофен ефект, регулира баланса на мед и цинк. Инозитол участва в процеса на репликация на ДНК и протеинов синтез, следователно допринася за бързия тъканен растеж и регенерация. Той подобрява реологията на кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, повишава еластичността на стените на кръвоносните съдове.

 • Цинк

  Участва в процесите на клетъчно делене и диференциация, Т-клетъчен имунитет, функционирането на десетки ензими, включително антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза. Цинкът е от съществено значение за процеса на регенерация на кожата, косата и ноктите, за лечение на кожни лезии, в синтеза на протеини, регулира секрецията на мастните жлези. Също допринася за абсорбцията и регулира нормалната концентрация на витамин Е в кръвта, участва в кръвотворенето. Цинкът повишава имунитета и допринася за отстраняване на токсините и въглеродния двуокис от тялото. Цинкът намалява косопада и подобрява качеството на косата. Цинкът е важен за предотвратяването на преждевременното побеляване на косата. Доказано е, че бялата коса съдържа по-малко цинк.

 • Желязо

  Участва в изграждането на хемоглобина, миоглобина и цитохромите. По-голямата част от желязото в човешкото тяло се съдържа в червените кръвни клетки и мозъка. Желязото играе важна роля в процесите на освобождаване на енергия, ензимните, имунитета и метаболизма на холестерола. Желязото, което се съдържаща в клетките и тъканите, допринася за активността на трансферина - транспортен протеин, който пренася железни йони. Желязото прави косата по-силна и я предпазва от начупване. Недостигът на желязо е често срещано състояние, свързано с косопад.

 • Мед

  Жизнено важен елемент, който влиза в състава на витамини, хормони, ензими и респираторни пигменти, участва в метаболитните процеси, тъканното дишане. Медта е важна за поддържане на нормалната структура на костите, хрущялите, сухожилията, еластичността на стените на кръвоносните съдове, кожата и косата. Медта участва в структурата на много важни ензими като цитохром оксидаза, тирозиназа, аскорбинова оксидаза и др. Медта влиза в състава на системата за антиоксидантна защита на тялото и е ко-фактор на супероксид дисмутазата - ензим, който участва в неутрализацията на свободните кислородни радикали. Медта засилва устойчивостта на организма към инфекции, свързва и неутрализира микробни токсини. Медта притежава значим противовъзпалителен ефект, намалява проявите на автоимунни заболявания и способства за усвояването на желязото в организма. Допринася за запазване естествения цвят на косата и помага да се избегне преждевременното побеляване.

 • Силиций

  Структуриращ елемент на съединителната тъкан. Стабилизира и поддържа качеството и функционалността на кожата. Силициевият дефицит в организма предизвиква сухота на косата, чупливост, изтъняване и алопеция.


 • Комплекс от водноразтворими и мастноразтворими витамини и микроелементи

  Регулира метаболитните процеси в кожата и оказва благоприятно влияние върху растежа на косата, нейната плътност и качество. Комплексът от витамини и минерали подобрява кръвообращението и процесите на регенерация на клетките, увеличава доставката на аденозин трифосфат, поддържа адекватни нива на белтъчния и въглехидратния метаболизъм, необходими за растежа на здрава коса. Защитава от преждевременно побеляване. Антиоксидантните свойства на витамините А, С и Е защитават косата и кожата от неблагоприятните ефекти на факторите на околната среда и ултравиолетовата радиация. Също предпазват структурните липиди на косата и кожата от окисление.

 • Екстракт от водорасли

  Съдържа есенциални мастни киселини, антиоксиданти (витамини Е и С), натрий, калий, желязо, цинк, каротин, аминокиселини и протеини. Тези компоненти подобряват обменните процеси в кожата, стимулират кръвообращението, подобряват еластичността на кожата и косата, регулират себореята и забавят процесите на стареене.

 • Eкстракт от червени водорасли (Rhodophyceae)

  Използва се като естествен сгъстител, формиращ гел, който задържа водата. Със своите подхранващи, хидратиращи и антивирусни качества идеално отговаря на нуждите на възстановяващата се повредена и суха коса.

 • Екстракт от фитопланктон (Phaeodactylum Tricornutum)

  Тези водорасли са основен компонент на морския планктон. Те се отличават със съдържанието си на специална силициева "броня". Те притежават перфектни сорбентни свойства, идеални за укрепване и подобряване структурата на косата.

 • Екстракт от нар (Pomegranate)

  Поради високото съдържание на полизахариди, мастни киселини и органични киселини (лимонена, ябълчена, оксалова, винена и т.н.), високия процент флавоноиди, терпеноиди и фитоестрогени, този екстракт притежава широк спектър от биологични действия. Има антиоксидантен, хидратиращ и ексфолиращ ефект, регулира себорейните процеси, възстановява липидната бариера на кожата, овладява лющенето и раздразнението.


 • Хидролизирана ДНК и РНК

  ДНК и РНК хидролизатите съдържат пуринови и пиримидинови бази, които са естествени органични съединения от ключово значение за синтеза на протеини. В биоенергетиката нуклеотидите, съдържащи аденин, играят важна роля. Аденозин трифосфат (АТР) е универсален енергитичен източник на живите клетки. Гуанозин трифосфат (GTP) е от съществено значение за синтеза на протеини. 3'-5'-цикличен аденозин монофосфат (сАМР) е важен елемент в механизма на хормонално регулиране. Пуринови бази са част от много коензими. Пиримидинови съединения оказват мощен стимулиращ ефект върху растежа на косата. Производните на пуринови и пиримидинови бази имат стимулиращ ефект по отношение на космения фоликул, сравним с миноксидил, но без страничните му ефекти. За разлика от препаратите на основата на миноксидил, всички растежни стимулатори за коса на DSD нямат негативни ефекти при спирането и употребата им може да бъде разделена на курсове.

 • Eкстракт от мая получен от дрожди Saccharomyces

  Съдържа глициди, витамини от групата B и нуклеинови киселини. Високото съдържание на полизахарид (бета-глюкан) не само перфектно хидратира дължините на косата, но също така подобрява защитните свойства на скалпа срещу UV радиация и други агресивни фактори, стимулира синтеза на колаген и гликопротеини.

 • Екстракт от цвят Невен (Calendula Officinalis)

  Изследванията показват, че галеновите препарати на невен имат множество фармакологични ефекти благодарение на богатото съдържание на биологично активни съединения, като каротеноиди, флавоноиди и витамини, присъстващи в цветовете на растението. Календен и каротин са основните вещества, които се съдържат в тях. Цветовете на невена са богати на ябълкова, пентадецилова и салицилова киселина. Екстрактът от невен е в състояние да се справи с херпесния вирус. Поради наличие на гликозиди, дъбилни вещества, сапонини и витамин С, препаратите на базата на невен проявяват антисептични и противовъзпалителни ефекти и помагат за укрепване стените на кръвоносните съдове.

 • Екстракт от Камелия (Camellia Oleifera)

  Camelia Oleifera e растение от индийски и виетнамски произход, известно по целия свят. Това вечнозелено дърво или храст принадлежи към семейството Theaceae и се отглежда както за декорация благодарение на изящните си розови цветове, така и за производството на етерични масла, използвани в козметологията. Екстрактът от Камелия е мощен антиоксидант, защитава кожата от увреждане от слънчевата радиация и свободните радикали, забавя стареенето, премахва раздразнението и успокоява кожата.

 • Capixil ™

  Патентован комплекс (патент No. WO 2005/009456 - US7057719), произведен от Unipex (Канада). Capixil се формира от тетрапептид (ацетил тетрапептид-3 е пептид, състоящ се от 4 аминокиселини, стимулиращи растежа на косата чрез директно въздействие върху космените фоликули) и екстракт от червена детелина 
  с висока концентрация на екстракт от Биоханин A. Червената детелина се използва за лечение на астма, псориазис и екзема. Основния изофлавон в червената детелина Биоханин А е ефективен инхибитор на 5-алфа-редуктаза тип 1 и тип 2. Изследванията показват, че Биоханин А потиска възпалението чрез блокиране на провъзпалителни цитокини, по-специално IL -1α. Биомиметичният ацетил тетрапептид-3 стимулира синтеза на протеини в папилата на космените фоликули, което упражнява директен стимулиращ ефект върху растежа на косата. За по-подробна информация за тези изследвания вижте www.unipex.com. Capixil Комплексът е съставка на LOTION PLACENTA SHOCK DE LUXE.


 • Saw Palmetto екстракт

  Съвременните проучвания помогнаха за точно определяне състава на плодовете на палмата Saw Palmetto: естери на мастни киселини като деканова, лауринова, палмитинова, мастни киселини и гликозид бета-ситостерол. Учените от Minneapolis Medical Center са анализирали резултатите, получени в 18 клинични проучвания при 2,939 пациенти. Доказано е, че екстрактът от палмата забавя тъканната простагландинова синтезата и е неконкурентен 5-алфа-редуктазен инхибитор. Базираните на Saw Palmetto препарати инхибират превръщането на тестостерон в дихидротестостерон, което е най-честата причина за косопад при мъже и жени. Блокира се също свързването на дихидротестостерон към клетъчните рецептори. По тази причина препаратите, базирани на Saw Palmetto, са мощни естествени анти-андрогени, които пречат на негативното влияние на дихидротестостерон върху косата.

 • CEGABA N-карбоксиетил гама-аминомаслената киселина

  Гама-хидроксибутиратът е добре известен невротрансмитер с висока концентрация в мозъчни структури. Карбоксиетил гама-аминомаслената киселина се получава в процеса на аминокиселинен синтез. Тя притежава мощна стимулираща активност като повишава способността за делене на клетките, без токсичен ефект. Според данните от клиничните проучвания, проведени от „Gattefosse" SAS (Франция), стимулиращият ефект по отношение растежа на косата, получен в групата пациенти на CEGABA е сравним с ефективността на миноксидил, но в групата със CEGABA положителните резултати се постигат по-бързо и без странични ефекти. Той е ефективен като монотерапия и в комбинация с витамини и аминокиселини. CEGABA влиза в състава на лосион LOTION FRESH CELLS DE LUXE.

 • Хидролизиран кератин

  Кератините са семейство фибриларни белтъци със силна механична устойчивост, сравнима с тази на хитина. Кератинът представлява почти 90% от състава на косата. Ето защо той определя механичната устойчивост и структурата на косата. Кератиновите фибрили съдържат голям брой дисулфидни мостове, образувани с участието на сяра, съдържащата аминокиселина цистеин. Това дава допълнителна здравина и устойчивост на косата. Цистеинът представлява 14% от състава на човешкия косъм. Косата, третирана с кератин, увеличава значително издържливостта си при опъване. В същото време, когато се използват шампоани и балсами, които не съдържат кератин, при всички типове коса, този показател намалява. Шампоаните и балсамите, съдържащи кератин са идеални за професионална и домашна грижа за косата. Използването на съдържащи кератин продукти е показано:
  - След всички фризьорски услуги (трайно къдрене, изправяне, боядисване и много други процедури с химическа и термична експозиция).
  - За защита и корекция на отрицателните въздействия на околната среда (слънце, морска и хлорирана вода, прах, дим, и т.н.).
  - При метаболитни нарушения в организма, водещи до недостатъчен прием и усвояване на аминокиселини, витамини, макро- и микроелементи от съществено значение за нормалното образуване и растеж на косата.
  - При аномалии в структурата на косъма, като разделени краища, чуплива и суха коса.
  - За профилактика на структурата на косата от аномалии и при косопад.

 • Климбазол

  Той принадлежи към азоловата група и притежава фунгистатично действие. Мощно съединение против пърхот. Азолите подтискат синтеза на ергостерол в клетъчната мембрана на гъбичките. Използват се предимно в лечебни и козметични продукти. Климбазол се бори с пърхота и предотвратява неговата поява, оказва релаксиращ ефект върху скалпа и придава на косата здравина и блясък. Притежава също така активно антимикробно действие.

 • Хидролизиран колаген

  Колагенът е структурен протеин, основен компонент на съединителната тъкан, който изпълва пространството между клетките и мускулните влакна. Колагенът поддържа водния баланс в клетката. Представлява 30% от общото тегло на човешкия протеин и е отговорен за устойчивостта, еластичността, адекватната хидратация на кожата, ноктите и косата и за постоянната клетъчна регенерация. Прогресивният възрастово зависим дефицит на колаген води до влошаване здравето и вида на кожата, ноктите и косата. Използване на колаген съдържащи препарати помага за забавяне на стареенето на кожата, подобрява нейните защитни функции, допринася за регенерация на косата, помага в борбата с пърхот, псориазис и дерматит, забавя побеляването на косата и укрепва стените на кръвоносните съдове. Използването на колаген води до удължаване ефекта на маслата и екстрактите в козметичните продукти. В комбинация с кератин, колагена стимулира лечение на микродефекти в скалпа и косата, подсилва яркостта на боядисана коса, дава блясък и образува защитно покритие върху повърхността на косъма. Колагенът е необходим и ефективен кондиционер за косата, поддържа нейната форма и текстурата.


 • Екстракт от конски кестен (Aesculus Hippocastanum)

  Биологичната активност на този екстракт се свързва основно с най-активното химично съединение - есцин (тритерпен гликозид). Изследванията показват, че есцинът има значим венотоничен ефект, сравним с активността на серотонин и дихидроерготамин, както и мощни противовъзпалителни и отводняващи ефекти. Освен укрепване на стените на кръвоносните съдове и капилярите, есцин също стимулира кръвообращението, подобрява метаболитните процеси в клетките на кожата и регулира освобождаването на себум.

 • Кофеин

  Кофеинът е пуринов алкалоид. Доказано е, че когато се прилага външно, кофеинът оказва стимулиращ ефект върху растежа на косата при пациенти, страдащи от андрогенна алопеция. Кофеинът проявява синергичен ефект в комбинация с други стимулатори. Според съвременните данни инхибиращият ефект на кофеин върху фосфодиестеразата води до вътреклетъчно натрупване на цикличен аденозин монофосфат. Кофеинът намалява тромбоцитната агрегация и подобрява кръвния поток.

 • Екстракт от коприва (Urtica Dioica)

  Като лечебно растение копривата е била използвана още от древността. Лечебните свойства на копривата са описани от Авицена. Листата на копривата съдържат големи количества витамин С, каротин, хлорофил, дъбилни вещества, органични киселини, порфирини, флавоноиди, витамини В1, В12, К, Е, РР, пантотенова киселина, каротеноиди, желязо, манган, сяра, мед, силиций, бор, никел, титан, калций, калий, минерални соли, ацетилхолин, хистамин и фитонциди. Власинките по листата са богати на азот съдържащи киселини, мравчена и други, както и ацетилхолин, поради което растението има парещ ефект. По съдържание на протеин копривата не отстъпва на такива известни азот съдържащи растения като грах и боб. Растението притежава противовъзпалително, антисептично, оздравително и регенериращо по отношение на кожата и тъканите действие. Експериментално е доказано също, че кръвотворният ефект на копривата е сравним с този на железните препарати.

 • Лецитин

  Представлява смес от естери на глицерол, фосфорна и мастни киселини (олеинова, палмитинова и стеаринова киселина) и холин. Той е един от най-важните компоненти, който активно участва в метаболизма на клетките. От съществено значение е за "храненето" на нервната система. Участва в образуването на външната обвивка на нервните влакна и поддържа оптимален фосфолипиден метаболизъм. Улеснява усвояването на мастноразтворимите витамини А, D, Е и К и е от съществено значение за храненето на всички клетки на тялото. Субстрат е за изграждане на клетъчната обвивка, осигурява транспорта на йони и молекули през биологичните мембрани. Лецитинът притежава отлични емулгиращи свойства, допринася за проникване през кожата на други активни съставки и намалява раздразнението на кожата.

 • Екстракт от лимонова кора

  Лечебният ефект се дължи на присъствието на лимоново масло и лимонена киселина, които заедно с ябълковата и янтарната киселини играят важна роля в обмяната на веществата. Аскорбиновата киселина (витамин С) е не по-малко важна за лечебния ефект на лимона: общ възстановителен, противовъзпалителен, антимикробен, антипаразитен, противогъбичен субстрат. Стимулира естествената бариерна защита на кожата и премахва себорейните прояви.


 • Екстракт от корен на репей (Arctium Majus)

  Ефектът му върху косата е магичен! Репеят е едно от най-добрите средства за укрепване на косата. Коренът му съдържа невероятно количество ресурси: полизахарид инулин (до 50%), bardana етеричнo масло, протеин, витамини А, В, С, Е, Р; соли на хром, кобалт, желязо, магнезий, фосфор, калий, силиций, натрий, цинк, калций, мед, манган, селен и сяра, масла, съдържащи олеинова, линолова, палмитинова и стеаринова киселини, дъбилни вещества, флавоноиди, гликозиди и алкалоиди. Когато се прилага външно, коренът от репей проявява бактерициден ефект.

 • Пчелно млечице

  Това е специална храна, с която медоносните пчели хранят ларвите на пчелите през първите дни от живота им. Царицата майка се храни с пчелно млечице през целия си живот. Пчелното млечице съдържа протеини, фруктоза, глюкоза и захароза, почти всички известни витамини, малки количества естроген, прогестерон, млечна и пирорацемични киселини, стеарини, липиди и др. Пчелното млечице се произвежда от т.нар. пчели "бавачки". Известно е в медицината като биогенен стимулатор. Проявява подобни на естроген и общо възстановителните свойства, стимулира клетъчния метаболизъм, подобрява тъканното хранене, подхранва и хидратира косата и кожата. Пчелното млечице е в състояние да елиминира радионуклеиди от тялото. Използва се като противовъзпалително и бактерицидно средство за лечение на рани, изгаряния и различни кожни заболявания.

 • Екстракт от мед

  Това е естествен овлажняващ и омекотяващ комплекс, богат на витамини, микроелементи, минерални соли и други. Медът е оптимален екологичен регулатор на влажността. Той подобрява структурата на кожата и косата, засилва способността на роговия слой за задържане на влагата. Медът притежава антимикробно, противогъбично и противовъзпалителни свойства. Придава на косата забележителен блясък.

 • Ментол

  Дава усещане за нежна прохлада и свежест, защитава скалпа от дразнене и запазва косата по-чиста за по-дълго време. Ментолът активира TRPM8 рецептора, който регулира съдържанието на вътреклетъчния калций, подобрява кръвообращението и стимулира метаболизма.

 • Екстракт от Mimosa Tenuiflora

  Ускорява процесите на клетъчно делене и метаболизма в кожата. Стимулира синтеза на колаген, подобрява микроциркулацията и допринася за снабдяването с кислород на тъканите. Танините, които съставляват до 42% от кората, упражняват противовъзпалително и антисеборейно действие.


 • Екстракт от Латинка (Nasturtium Officinalis)

  Извлича се от дръжките и съцветията на латинката. Nasturtium Officinale укрепва корените на косата. Стъблото и цветовете на растението съдържат етерични масла, каротиноиди, танини, захари, големи количества от витамини С, В1, В2 и Е, соли на калий и йод. В медицината екстрактът е използван от древни времена при недостиг на витамини, както и заради своето противовъзпалително и антибактериално действие.

 • Екстракт от цвят Латинка (Tropaeolum Majus)

  Съдържа аскорбинова киселина, каротин, бензилазоотцианат. Сокът е използван още от древността като средство за подобряване на растежа на косата.

 • Никотинамид

  Никотинова киселина, ниацин, витамин РР или B3. В резултат на дефицит на никотинова киселина кожата започва да се лющи и губи своята еластичност. При външно приложение никотинамидът разширява малките кръвоносни съдове, подобрява микроциркулацията и проявява слаб антикоагулантен ефект (увеличава фибринолитична активност на кръвта).

 • Екстракт от листа на маслина (Olea Europaea)

  Olea Europaea е растение, принадлежащо към маслиновото семейство. Листата на растението съдържат олеанолова киселина, витамин С и флавоноиди (рутин, лутеин и хесперидин). Олеаноловата киселина е част от олеуропеин, който притежава много полезни свойства. Екстрактът от Olea Europaea премахва артериални спазми и възстановява кръвообращението. Комплексът от вещества, присъстващи в маслиновите листа допринася за поддържане на целостта на стените на кръвоносните съдове, намалява тяхната чупливост и пропускливост и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Екстрактът от листа Olea Europaea е ефективно антивирусно средство; проявява също бактерицидно (по отношение на резистентни щамове на Streptococcus и Staphylococcus) и противогъбично (при кандидоза) действие. Влияе положително върху структурата и здравето на косата.

 • Пантенол

  Това е производно на пантотенова киселина, която принадлежи към водоразтворимите витамини от група В, които отговарят за метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините, като прониква във всички слоеве на кожата. Когато се прилага локално, пантенолът се абсорбира бързо и се превръща в пантотенова киселина. Това играе важна роля в процесите на освобождаването на енергия от въглехидрати, синтезът и разграждането на мастни киселини, синтезът на стероли и стероидни хормони, ацетилхолин. Пантотеновата киселина е отговорна за нормалното функциониране на епитела. Това е особено необходимо, когато целостта на кожата или тъканите са нарушени. В този случай дефицита на пантотенова киселина може да се компенсира с локално използване на пантенол. Той стимулира регенерацията на кожата, регулира клетъчния метаболизъм и увеличава силата на колагенови влакна, оказва регенериращ и противовъзпалителен ефект, подхранва и омекотява кожата и косата.


 • Екстракт от люта чушка (Capsicum Frutescens)

  Съдържа алкалоида капсаицин. Капсаицинът е блокер на бързите K-канали тип А. Неговият дразнещ ефект се дължи на свързването му с ванилоидните рецептори VR1 (TRPV-1), чиито агонист е. Капсаицин, който дава лютия вкус на пипера, унищожава мощно злокачествени клетки. Капсаицинът се използва за лечение на алопеция ареата. Ефикасността на капсаицин при лечението на косопад е сравнима с активността на мощен кортикостероид. Капсаицинът е известен също с положителната си роля при лечението на косопад, причинен от стресови фактори.

 • Пироктон Оламин

  Той е активен противогъбичен сяросъдържащ компонент с бактерициден ефект по отношение на propionobacteriaе, които причиняват пърхот. Като спира растежа на тези липофилни микроорганизми, пироктон оламин намалява лющенето на кожата и сърбежа.

 • Екстракт от плацента

  Той съдържа практически всички незаменими и заменими аминокиселини, регулаторни пептиди, полизахариди, хиалуронова киселина, янтарна киселина, хондроитин сулфат, липиди, диметиламиноетанол, коензим Q10, полиненаситени мастни киселини, протеини, алфа-фетопротеин, лецитин, растежни фактори, естествен и балансиран комплекс от водоразтворими и мастноразтворими витамини, макро- и микроелементи. Стимулира трофиката, подхранва и овлажнява кожата и косата, стимулира растежа на косата, има регенерираща и защитна функция, спомага за възстановяването на нарушените процеси на авторегулация на косата и кожата. Не съдържа хормони.

 • Екстракт от бръшлян (Hedera Helix)

  Извлича се от листата на вечнозелената лиана. Съдържа гликозиди (хедерин), флавоноиди, пектин, минерални соли, органично свързан йод и други компоненти. Екстрактът от бръшлян ефективно овлажнява косата и кожата, подобрява кръвообращението, тонизира, има бактерицидно и противовъзпалително действие.

 • Резорцин

  Използва се при ниски концентрации (0.25-2.0%) за външна употреба като кератопластичен агент (епителизира и заздравява), има стягащо, противовъзпалително и антисептично действие, стимулира регенерационните процеси. В трихологията и дерматологията, и козметиката, се използва за лечение на екзема, себорея, гъбични заболявания и сърбеж.


 • Екстракт от Розмарин

  Използва се като компонент на терапии при лечение на скалпа и косата. Съдържа алкалоида rosmaricin (0.5%), танини (до 8%), флавони, бета-ситостерол, никотинова, гликолова, кафеинова и розмаринова киселини. Розмариновата киселина е ефективен антиоксидант, който се радва на голям интерес през последните години. Тя притежава антисептични свойства и се използва при лечение на инфекции на кожата и екзема, както и допринася за подобряване на кръвообращението, тонизира и дезинфектира, отстранява пърхота.

 • Екстракт от цвят Лайка

  Съдържа азулен (хамазулен), химнова киселина и гликозиди. Хамазулен демонстрира противовъзпалителни, анти-алергични, антисептични и адстрингентни ефекти.

 • Салицилова киселина

  Това е бета – хидрокси киселина, съдържаща фенолна група. Салициловата киселина първоначално е получена от кората на върба. Тя притежава ексфолиращи и противовъзпалителни ефекти. Разтворима е в мазнини, следователно прониква лесно в мастните жлези. Притежава мощно антисептично, противогъбично и кератолитично действие. Салициловата киселина може да се използва като фитохормон. Провеждат се изследвания за да се оцени влиянието на салициловата киселина върху формирането на неспецифичен отговор на стрес продуциращи фактори и натрупване на активни форми на кислорода.

 • Сфинголипиди (серамиди)

  Сфинголипидите първоначално са изолирани от мозъчната тъкан. Второто им име – серамиди произлиза от латинската дума cerebrum (главен мозък). По-късно е установено, че серамидите формират важен за косата липиден слой в кожата. Сред различните серамиди тези, съдържащи линоленова киселина са от особено значение. Те поддържат съседните липидни слоеве в една интегрирана структура. В случай на недостиг на серамиди или линоленова киселина, липидният слой на stratum corneum губи своята цялост и се разпада. Това води до сухота и чупливост на косата, повишена податливост на кожата и косата към неблагоприятни фактори. Серамидите са един от основните липидни компоненти на клетъчните мембрани. Участват в клетъчните биохимични процеси, диференциация и растеж. Серамидите са важни компоненти, действащи против стареенето на кожата и косата.

 • Екстракт от борови връхчета (Pinus Sylvestris)

  Боровите връхчета съдържат различни смолисти и дъбилни вещества, етерични масла, витамини и горчиви вещества (pinitsikrin). Използват се за овладяване на възпалението на нивото на космените фоликули и регулиране на себумната секреция.


 • Фосфолипиди

  Това са комплексни липиди, които съдържат остатък от фосфорна киселина в молекулата си. Фосфолипидите са жизнено важни за кожните клетки, тъй като изграждат основни компоненти на клетъчните мембрани. Есенциалните полиненаситени мастни киселини в състава на фосфолипидите - линолова и линоленова киселини, осигуряват транспорта през клетъчната мембрана, необходим за нормалната жизнена дейност на клетките и техните бариерни функции. Фосфолипидите са отговорни за доставяне на биологично активни вещества към дълбоките слоеве на кожата. Фосфолипидите подобряват пропускливостта на епидермалната бариера и улесняват доставката на биологично активни вещества. Фосфолипидите овлажняват кожата и я предпазват от дехидратация. Те образуват тънък слой върху повърхността на кожата, което я предпазва от загуба на влага. Фосфолипидите контролират постепенното освобождаване на активни съставки като осигуряват продължителния им ефект.

 • Алфа хидрокси киселини

  Тези киселини са получили общото наименование "плодови киселини", защото първоначално са били намерени в плодове. Природни плодови киселини допринасят за отстраняване на повърхностните кератинови люспи (пилинг), мощно хидратират кожата, повишават имунната защита и придават на кожата здрав вид, мекота и кадифено усещане. Хидрокси киселините имат ексфолиращ, хидратиращ, противовъзпалителен и антиоксидантен ефект върху кожата, стимулират синтеза на колаген и гликозаминогликани. Лимонена, гликолова, млечна, ябълчена и винена киселини са предназначени за дълбоко почистване на себума и отстраняване на кератинизираните клетки, натрупани в порите на фоликулите. Гликоловата киселина проявява най-мощна кератолитична активност. Млечната киселина е високо ефективен овлажнител и подобрява синтеза на гликозаминогликани. Лимонената киселина стимулира синтеза на колаген. Винената и ябълчената киселина подобряват еластичността на кожата.

 • Екстракт от градински чай (Salvia Officinalis)

  Този екстракт съдържа етерични масла, камфор, борнеол и цинеол, алкалоиди, флавоноиди, глицериди, линолова киселина. Използва се с успех при лечение на косопад. Притежава антисептични, противовъзпалителни и укрепващи ефекти.

 • Хидролизирана коприна

  Съдържание на основните аминокиселини на коприната: аспарагинова киселина, глутаминова киселина, серин, глицин, треонин, аланин, аргинин, левцин, валин, метионин, фенилаланин, изолевцин, цистеин, тирозин, лизин и пролин. Комплексът от естествени аминокиселини осигурява оптимален баланс на овлажняващи и защитни филм-образуващи свойства, което подобрява външния вид на косата. Възстановява обема, блясъка и еластичността на слабата и чуплива коса.

 • Екстракт от бяла коприва (Lamium Album)

  Цветът и листата съдържат алкалоида lamiine, етерични масла, флавоноиди, кумарини, дъбилни вещества, органични киселини, каротин, аскорбинова киселина, клей и сапонини. Този богат състав обяснява анти-косопадното и стимулиращо растежа на косата действие, активен противовъзпалителен и тонизиращ ефект. Бялата коприва демонстрира лечебните си свойства при терапия на алергични дерматози, фурункулоза, екзема и кожни язви.