Национални консултанти

Проф. д-р Филип Куманов
Проф. д-р Филип Куманов

Проф. д-р Филип Куманов

Клиничен център по еднокринология и геронтология

Професор д-р Филип Куманов, дм, дмн, ендокринолог и андролог, член на Европейската академия по андрология и на Европейското дружество по ендокринология.

„Целта на съвместната ни работа с трихологичен център Лилия е да се осъществи на едно място комплексно диагностициране и лечение на пациенти с проблеми по кожата на главата, косопад и различни форми на алопеция (оплешивяване). Вместо болният да се лута и обикаля из различни медицински центрове в големия град, предлага му се индивидуален, холистичен подход. Така той спестява време и най-вече не се напряга да търси съответния специалист, а е подложен на комплексен преглед и съответно си тръгва с определено лечение.
Болестите на кожата и нейните придатъци, косата включително, в редица случаи са предизвикани от хормонални нарушения, по-специално от неправилното функциониране на жлезите с вътрешна секреция (хипофиза, щитовидна жлеза, надбъбреци) и на ендокринната продукция на яйчниците. Ето защо е наложително при всяко едно засягане на окосмяването и на кожата пациентът да бъде прегледан и от специалист ендокринолог, който или ще изключи хормонално отклонение, или ще потвърди и съответно ще лекува това нарушение, което от своя страна ще бъде предпоставка за овладяване на косопада, оплешивяването, кожното заболяване.“

Автор: проф. д-р Филип Куманов, д.м., д.м.н.

Национални консултанти
Доц. д-р Ивелина Йорданова, д. м.

Доц. д-р Ивелина Йорданова, д. м.

Специализирана дерматологична практика

„Съвременното развитие на дерматологията предлага една нова, научно обоснована концепция за диагностициране и проследяване стареенето на косата и болестите на космите на скалпа, базираща се на резултатите от обективната оценка на тези процеси, чрез все по-широко използвания в Европа и САЩ диагностичен метод трихоскопия (дерматоскопия на кожата и космите на скалпа). Трихоскопията е основен диагностичен инструмент, използван в последните години от водещи дерматолози в едни от най-престижните университетски дерматологични клиники – проф. Ulrike Blume от Университетска Дерматологична Клиника Charite Берлин, Германия, проф. Bianca Piracini от Клиниката по Дерматология към най-старият университет в Европа в Болоня, Италия, проф. Antonella Tosti от Университетска Дерматологична Клиника Miami, САЩ и др. Освен трихоскопска характеристика на скалпа при добре известни групи дерматологични състояния, каквито са автоимунните булозни и съединително-тъканни заболявания, гъбичните болести на космите, ареатната и андрогенна алопеция, трихоскопията дава възможност за характеризиране на някои нови, описани едва в последните години, заболявания на скалпа свързани с прогресираща алопеция, сред които са фронталната фиброзираща алопеция и др. Съвременната фармацевтична индустрия предоставя широк набор от възможности за терапия на различните състояния свързани с косопад и алопеция, като използването на нови поколения лекарства от групата на биологичните средства и малките молекули, насочени специфично към структурните компоненти изграждащи космените фоликули. През 2016 г. колектив от японски изследователи публикува в престижното дерматологично списание „The Journal of Dermatology“ резултати от приложението на локален аденозин в лечението на андрогенна алопеция при мъже и жени, доказвайки че тази активна съставка стимулира изключително силно растежа на косъма в анагенната фаза на неговия растежен цикъл. Друг японски колектив от учени установява, че подкожното приложение на капсаицин значително повишава на нивото на т.нар. Insulin-like growth factor в дермата – друг растежен фактор, играещ важна роля в растежа на косъма при пациенти с алопеция. В някои терапевтично резистентни случаи, хирургичните методи свързани с трансплантация на коса и терапията със стволови клетки от космени фоликули или мастна тъкан чрез инжектирането им в кожата, остават единствена терапевтична алтернатива.“

Автор: Доц. д-р Ивелина Йорданова, д.м.

Д-р Ромелия Николова
Д-р Ромелия Николова

Д-р Ромелия Николова

Клиника за естетична дерматология Pearl Skin

В Клиника за естетична дерматология Pearl Skin – Варна се стремим да предоставим пълноценна услуга с грижа за здравето, красотата и самочувствието на нашите пациенти.
За нас е важно да предложим най-добрите продукти, качествена терапия и индивидуален подход, затова избрахме и съвместното партньорство с Трихологичен център „Лилия“ , което ще обогати услугите на Pearl Skin със специализирани прегледи и с модерна апаратура за всички хора, които имат проблеми с косата и кожата на главата и търсят ефективно решение на проблемите си.
Здравето на косата е важна и чувствителна тема, а към грижата за косата и скалпа често хората подхождат лекомислено или експериментират сами, и това само задълбочава проблемите им.
Състоянието на косата е само външна проява или индикатор на вътрешно заболяване. Главният въпрос, на който повечето хора не търсят отговор преди да започнат да изпробват различни продукти и терапии, е причината за проблемите на косата. Това води до удължаване на страданието и липса на удовлетворяващ резултат. Проследяването на пациентите е единственият сигурен начин да се постигне и задържи трайно във времето постигнатият положителен резултат от лечението.
Не е възможно да се извърши качествена диагностика без специализирана трихологична апаратура. Необходим е индивидуален и комплексен подход, лечение отвътре и отвън, специфично за конкретния пациент, контрол и проследяване.
Затова и ние – Клиника за естетична дерматология Pearl Skin – Варна и колегите ни от Трихологичен център „Лилия“ – София създаваме постоянна практика с ежемесечни специализирани прегледи във Варна.

Автор: д-р Ромелия Николова

Запишете се за консултация

Запишете час на тел: 0883440544 или чрез формата по-долу при специалист-трихолог.