Коса и хормони

Въпроси за проблемите на косата и скалпа

Проф. Филип Куманов и Лиляна Арсова отговарят на Вашите въпроси на тема “Косата и хормоните”.

Въпрос – Светослав Недев

Здравейте!
Tsh е в норма, но ft4 и ft3 са на горна граница. Възможно ли е те да са причината за косопада?

Въпрос – Ману Атанасова

Здравейте,
Oмазняването на косата свързано ли е с промяна на хормоналния баланс?

Въпрос – Нора Даскалова

Здравейте,
Какво бихте препоръчали за косопад след бременност и кърмене?

Въпрос – Весела Данчева

Здравейте!
Има ли връзка оредяването на косата с миомни възли на матката и спиране на цикъла?

Има ли връзка между миомни възли на матката и оредяване на косата?

Въпрос – Виктория Станева

Здравейте,
От 6 г. се боря с косопад, причинен от стрес. Ходих по лекари, изследваха ми щитовидна жлеза, хормони, желязо – всичко е в норми. Пила съм лекарства, специални шампоани, но ефектът е нулев.
Въпросът ми е, след като косопадът е от стрес, може ли да изникне коса на места, където няма?
Благодаря Ви!

Въпрос – Гергана Драгиева

Какво лечение препоръчвате при косопад в следствие на синдрома на поликистозни яйчници?

Въпрос – Ваня Лазарова

Здравейте,
След операция на два възела на щитовидната жлеза преди 8 години (хипотиреоидизъм) получих засилен косопад, а също и изтъняване на косъма. Чувствам се потисната, защото скалпът ми започна да прозира под рядката коса. Пия хормонална терапия за щитовидната жлеза и други лекарства при високо кръвно налягане. Въпросът ми е има ли начин да заздравя косата си и да спре косопадът?

Въпрос – Златка Янчева

Здравейте,
От години имам пърхот. Как да го премахна?

Въпрос – Милена Тодорова

Здравейте!
Аз имам проблеми с щитовидната жлеза от 10 години. В началото приемах Euthyrox от 25 микрограма, постепенно увеличих приема. В момента пия един ден 75 микрограма, а на следващия 50 микрограма. Януари си правих изследвания на хормоните, като до тогава пиех по 36 микрограма- TSH 7.53 FT4 11.70. След това докторът увеличи приема на Euthyrox и в момента е TSH е 1.27. От години имам косопад, почти от нищо не се повлиява. Какво трябва да направя за да намаля косопада? И ако може да увелича обема на косата, защото с годините стана тънка и рядка. Благодаря предварително!

Въпрос – Таня Радушева

Здравейте,
Как се лекува алопеция ареата?

Въпрос – Луиза Славчева

Как да овладея есенен косопад, особено след море?

Въпрос – Биляна Александрова

Здравейте,
Синът ми е на 14 години и има кръгов косопад. Това е второто окапване на косата му. Преди 7 години се случи същото, тогава направихме всякакви изследвания – и хормонални, и всичко беше в норма, но ето че през есента пак се прояви. Въпросът ми е има ли лечение за този вид алопеция освен бабините илачи?


Въпрос – Кремена Ганева

Лекува ли се андрогенна алопеция, ако да, как? Какъв е проблемът, ако всички хормони са в норми и щитовидната жлеза е добре?


Въпрос – Анжела Шаркова

Защо ми изтънява косата?


Въпрос – Мариана Кръстева

Косата ми стана рядка. Много я боядисвах, а като малка ми беше много буйна и гъста. Какво трябва да направя да ми се сгъсти? Пробвах много методи. В момента я мия с кофеинов шампоан от аптека и я пръскам с тоник спрей от бреза.


Въпрос – Красимира Димитрова

По време на менопауза починаха родителите ми един след друг. Косата ми започна да капе и останах почти без коса. Пробвах с различни хапчета, мазах косата с различни маски с чесън, зехтин, мед и какво ли не. Купих си шампоан Dermokan от ветеринарната аптека. Малко се пооправи, но остана редичка. Бихте ли ме посъветвали какво мога да направя в моя случай? Благодаря!


Въпрос – Силвия Христова

След второто ми раждане косата ми започна много бързо да се омазнява в корените, а никога не ми е била мазна. Възможно ли е да от хормоните?


Въпрос – Сашка Стоицова

Здравейте,
Преди 11 години бях оперирана от миома. Не след дълго време много напълнях и реших да отида на лекар. Направиха ми всички изследвания и се установи, че имам метаболитен синдром и диабет тип 2. Не знам да ли е от това, но косата почна много да ми мазнее и да капе. Отгоре почти е оредяла, но въпреки това не е спряла да расте. Моля, ако може да ме посъветвате какво да правя. Ще Ви бъда благодарна!


Въпрос – Невена Кирилова

Здравейте,
Аз също имам много фина и оредяваща коса, нямам здравословни проблеми, но същевременно състоянието й се влошава. Мия я често, тъй като много се омазнява, което допълнително разрушава и без това крехкия косъм. Моля за съвет.


Въпроси – Даниела Александрова, Даринка Кирова

Даниела Александрова:

Кои хормони се изследват при косопад, при положение че ТСХ е в норма? И на кой ден от цикъла се прави изследването им? Благодаря!

Даринка Кирова:

С Хашимото съм и имам косопад. Какви изследвания е необходимо да направя?


Въпрос – Павлина Маринова

Имам косопад. Какви изследвания да направя?


Въпрос – Елена Стефанова

С хипофункция съм от 2015 г. От тогава до сега много ми оредя косата, а беше гъста и много дълга. Косопадът през последните месеци намаля, защото може би пия добавки желязо и биотин. Но няма нов растеж. Какво още трябва да се направи, при условие че редовно следя хормоните ми да са в норма?


Въпрос – Татяна и Георги Георгиеви

Здравейте!
Искам да попитам имам ли шанс за сгъстяване на косата (поникване)? Тъй като вече от четири-пет години ми е оредяла доста. Останала ми е по-малко от половината, която имах. На какво може да се дължи? И към какъв точно лекар мога да се обърна, за да ми помогне? Или какво изследване да си направя в лаборатория?
Благодаря


Въпрос – Невена Попова

Искам да попитам от какъв проблем може да се появи себорея и как трябва да се лекува?


Въпрос – Анна Петкова

Имам косопад и ТSX ми е в норма, но ми откриха диабет тип 2. На него ли се дължи косопадът?


Въпрос – Вили Михайлова Огнянова

Здравейте,
Преди 12 год. претърпях операция, бях със счупен череп, но от 5 год. насам косата ми е доста оредяла. Използвах ампулите на Виши, но резултат никъкъв. Маски, хапчета – нищо не помага. Какво ще ме посъветвате?


Въпрос – Иванка Николова

Аз също нямам хормони, претърпях операция за миома, всичко ме боли, изгубих контрол.


Въпрос – Катя Граматикова

Може ли съвет за лечение на косопад и зачервяване на скалпа в следствие на хипофункция на щитовидната жлеза и Хашимото?

Въпрос – Галя Христозова

Здравейте,
Възможно ли е при дефицит на тестостерон при жена на 35 год. да има косопад?


Въпрос – Мариета Петрова

Здравейте,
Имам някои въпроси, на които се надявам да можете да отговорите.
Има ли връзка между инсулиновата резистентност и косата? Кои изследвания биха показали проблем с нея? Кои са добавките, които помагат, ако има инсулинова резистентност, метаболитни промени и неравномерна щитовидна жлеза?
Описвам накратко какво ми се случва: косата ми през последните две години загуби доста плътност и обем. Никоя козметика не можеше да й върне предишното състояние, а пробвах всичко. Не капеше, а просто стана тънка, безжизнена и без обем. Просто така. Стигнах до ендокринолог и ми беше казано, че имам лека инсулинова резистентност и започнали метаболитни промени. Междувременно косата ми спря да расте и започна да прави реакции от боя. През октомври за малко да я загубя след боядисване. Скалпът ме боля месеци, появи се огромен косопад и започна да ми прозира. След още лекари и добавки горе-долу се оправи, но има нужда от нов растеж. Преди няколко дни направи поредната реакция от боя – Фито, която досега й понасяше. Не хвана цвят, изтъня и загуби и малкото си обем. Хормоналните изследвания са уж ОК, само тестостеронът беше малко завишен.
Какво се случва? Кой може да ми помогне и към кой лекар да се обърна? Взимам Омега 3, биотин, започнах колаген, алфа-липоева киселина, CLA, водя активен живот, спортувам, но се налага да се храня нисковъглехидратно. Ще ви бъда много благодарна, ако ми кажете къде бих могла да прочета отговорите на тези въпроси и към кого да се обърна.
Поздрави,
Мариета


Въпрос – Ива Томова

Здравейте,
Аз съм на 45 г. в момента все още с редовен менструален цикъл, но без полов живот. При мен проблемът е в това, че имам окосмяване на лицето – по-слабо над горната устна, но не става въпрос за мъх, а за здрави тъмни косми, и много по-осезаемо в областта на брадичката до шията. Освен това през последните две години се чувствам много уморена дори когато нямам физическо натоварване. Пълен въздържател съм – кафе, алкохол и цигари не употребявам, не съм използвала и противозачатъчни средства от никакъв вид. Още на 17 години отидох на еднокринолог,  от там – на гинеколог. Имала съм кистозни яйчници. Заченах по естествен път, имах лека бременност и раждане, а яйчниците ми са здрави, без кисти, като бяха казали, че дори настояваха да бъдат премахнати, но аз отказах и така загубих доверието на Вашите провинциални колеги. Моля да ме извините, но така стоят нещата.
Поздрави!

Въпрос – Диляна Ковачева

Видях Вашата публикация в страницата и реших да задам моя въпрос. Ще съм благодарна на конкретен отговор! Косата ми във повечето случаи е вързана на опашка и забелязах, че много взе да оредява. Не мога да я пускам, понеже работя в кухня и се държи на хигиената. Въпросът ми е може ли да ми кажете нещо ефикасно, за да я посгъстя малко?
Хубав ден!


Въпрос – Надежда Иванова

Здравейте, прекрасни!
Адмирации за прекрасната инициатива и най-вече за надеждата и помощта, които давате на хората с проблеми! От близо 7 години започна проблемът с косата – от 23-годишна възраст. Преживях по-сериозен стрес и уплах, и започна с петънце, голямо колкото монета от лев – оредяла коса от дясната страна. По-късно и от лявата на същото място. Като една истинска дама се водих по модата и носех екстеншъни, които се закрепват с фиби. За близо година петното се увеличи, като започна да излиза към лицето и стана с големина колкото детска длан. Посещавала съм няколко пъти кожен лекар – за жалост не ми даде диагноза, не са ми правени изследвания. Изписаха ми таблетки Приорин, различни мазила, шампоани – за жалост без успех. Екстеншъните са вече история, но за мое съжаление проблемът – не. С годините косичката е все по-рядка, а общото състояние – тънка, късаща се и много изтощена. Често й правя маски с жълтък, зехтин, кисело мляко и всякакви бабини рецепти, но резултат няма. Прилагам снимки на дясната страна, която е по-сериозно засегната.
Благодаря за отделеното време!

В заключение